De bevalling en partusassistentie
'
Hoewel de verloskundige de medische verantwoordelijkheid draagt tijdens de bevalling, zijn wij als kraamverzorgende de hele tijd er bij aanwezig. Wij werken nauw samen met de verloskundige en proberen ervoor te zorgen dat u zich volledig kunt concentreren op de komst van de baby. Zou u poliklinische willen bevallen (met uw eigen verloskundige) dan kom ik naar het ziekenhuis om u te helpen.
Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de bevalling, praat veel met uw naasten en bespreek uw zorgen en vragen en wat uw naasten voor u kunnen beteken. Hoe wilt u dat de verloskundigen u benaderen, bedenk wat u wel en niet prettig vind. Soms gebeuren er echter dingen die niet te voorzien maar waar je wel rekening mee moet houden. Een beval plan is een fijn houvast maar probeer hier niet te strikt in te zijn. Ik heb menig bevalbad gezien waar de moeder slechts even of zelfs helemaal niet in is geweest, het leek van te voren ideaal en plezierig maar bleek toch anders te lopen dan gedacht. Zo heb je bedacht dat je absolúút niet in bed wil liggen tijdens de bevalling maar op je zij ligt het zo comfortabel dat het prima is. Go with the flow, zolang u zich goed kan concentreren en doet waar u zich op dat moment goed bij voelt. Meestal geeft uw lijf heel goed aan wat nodig is op dat moment.
Als u een geboorteplan heeft gemaakt zullen de verloskundige en ik hier naar handelen mits uw en uw baby’s gezondheid dat natuurlijk toelaten. Ik zal de verloskundige ondersteunen waar nodig. Soms is het nodig om de baby te helpen zijn intree te versnellen. Thuis zijn er verschillende houdingen die de verloskundige kan toepassen. De verloskundige kan u vragen om op uw knieën te gaan zitten, of juist op uw zij te gaan liggen. Tussendoor zal zij de baby goed in de gaten houden en regelmatig luisteren naar het hartje. De baby laat via de hartslag merken of het goed gaat. De verloskundige kan tijdens de bevalling en de fase direct erna wel een paar extra handen goed gebruiken. Mocht u behoefte hebben aan pijnstilling zult u naar het ziekenhuis moeten vertrekken. In een enkel geval zal het nodig zijn dat de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog wordt voortgezet en u dus naar het ziekenhuis zal vertrekken. Soms met de ambulance, maar vaak kunt u echter met uw eigen auto naar het ziekenhuis. Helaas zie ik u dan pas weer als u met uw baby naar huis komt.
Na de bevalling vind ik het heel belangrijk dat de baby eerst mag bijkomen. Door een nauwe doorgang geperst worden nadat de baarmoeder al enkele uren om je heen samen trekt is voor iedere baby ook een heel proces. Sommige baby’s moeten daar echt van bijkomen, dicht tegen mama aan op haar warme borst is de beste plek. Zo proberen we het eerste uur ongestoord huid op huid contact met mama te bieden. Tussendoor zullen wij u en uw baby goed in de gaten houden. We letten op het bloedverlies want vooral als de placenta nog niet geboren is kan de kraamvrouw snel veel bloed verliezen. Meestal volgt de placenta gelukkig snel. Door de adrenaline is de baby vaak heel alert en wakker en ligt heerlijk bij u. Vaak begint de baby opeens al een beetje te zoeken en te smakken. Dit is hét moment om de baby aan de borst te helpen. Heel fijn dat de baby snel na de bevalling drinkt, hij heeft nog veel te oefenen en meestal vallen ze na een uurtje in slaap.
Onze zorg stopt niet bij de geboorte. Wij zijn er om u en uw gezin te begeleiden tijdens de hele kraamperiode, met aandacht voor zowel de fysieke als emotionele uitdagingen die deze nieuwe fase met zich mee kan brengen.
Als u Kraamzorg van Nova Vita geregeld heeft dan appt u mij als het begint te rommelen of u kunt mij vragen om tijdens het laatste stuk van de bevalling erbij te zijn. Is er spoed bij kunt u mij altijd bellen (appen hoor ik niet). Als u het samen met uw partner en/of familie doet zal de verloskundige mij pas bellen als zij denkt dat de geboorte nabij is. Dit alles wordt vergoed door de zorgverzekering. Let wel op dat er een eigen bijdrage is voor Kraamzorg van €5,40 per uur. Wenst u VIP (vroegtijdige inzet partusassistentie) geeft u dat dan van te voren bij de intake aan. Dit wordt ook vanuit de zorgverzekering vergoed en betekent dat als de verloskundige weer gaat ik bij u kan blijven om te helpen met opvangen van de weeën, rust kan bieden, helpen om de omgeving zo in te richten dat u zich goed kan ontspannen en om voorlichting of informatie te geven. Tijdens het laatste stukje van uw bevalling helpen wij met alles klaarleggen en zodra de baby er is controleren wij u en de baby of alles goed blijft gaan. Zo nodig helpen wij de verloskunidige als de baby wat moeite heeft om op te starten. Zodra de placenta er is, is de bevalling achter de rug en krijgen moeder en kind even rust om bij te komen en aan elkaar te wennen. Ik ben van mening dat het eerste uur heel belangrijk is en we dit als zorgverleners zo min mogelijk moeten verstoren. Natuurlijk houden we alles in de gaten tot temperatuur van de kleine, conditie van beiden, pijn en bloedverlies. We letten goed op de eerste hongersignalen van de baby en proberen deze zo snel als lukt aan te leggen. Daarna ondersteunen we de verloskundige als u gehecht moet worden. Als alles normaal verloopt zal de verloskudige ons verlaten en zal ik u verder helpen. Na wat te hebben gegeten help ik u met opfrissen of douchen en daarna mag u in een schoon bed gaan genieten van uw baby terwijl ik de omgeving weer een beetje netjes. Ik zal u in uren erna vertellen welke dingen van belang zijn voor de komende tijd en helpen met de borstvoeding. Pas als de controles goed zijn en u heeft er vertrouwen in neem ik afscheid. Ik kom vanaf de volgende morgen weer terug tot de baby 8 dagen oud is.